Asiento: de illustraties

Alle 'Zonen van Jafeth'-boeken bevatten illustraties. Dit zijn vrijwel allemaal digitaal bewerkte fragmenten van oude schilderijen en foto's. Hieronder een paar voorbeelden uit Asiento:

 

Asiento: slavernijverleden, slavenhandel, Curaçao
Asiento: slavernijverleden, slavenhandel, Curaçao

1. Het familiewapen van de familie Coymans is te vinden op het rouwbord van Anna Apollonia Loten in de NH-kerk te Beverwijk.

Asiento: slavernijverleden, slavenhandel, Curaçao

2.Hollandse schepen die ten anker gaan (1655), olieverfschilderij door Willem van de Velde de Jonge (1633-1707). In het boek stelt het de slavenhaler Christina voor.

Asiento: slavernijverleden, slavenhandel, Curaçao

3. Realistische schilderijen die zwarte slaven portretteren.zijn nauwelijks te vinden. Een alternatief is om foto's van standbeelden of beeldhouwwerken zodanig te bewerken dat ze op tekeningen lijken. Deze uitsnede is onderdeel van het Emancipation Memorial Statue in Boston, gemaakt door Thomas Ball in 1879. De beeldengroep is overigens in 2020 verwijderd n.a.v. de Black Live Matters protesten. Voor meer informatie, zie Wikipedia.

Asiento: slavernijverleden, slavenhandel, Curaçao

4. Zicht op de haven van Cádiz, olieverfschilderij door James Webb (1835-1895). In de tijd dat het verhaal van Asiento zich afspeelt, was de kathedraal nog niet gebouwd. Ik vond het plaatje toch te mooi om het niet op te nemen. Het geeft een goede indruk van de grandeur die over de ruggen van zwarte slaven en kolonialisme is opgebouwd.

Asiento: slavernijverleden, slavenhandel, Curaçao

5. Ik heb heel lang gezocht naar een portret dat ook maar enigszins gelijkenis vertoont met Doña Isabel Falquez, de huishoudster van Balthasar Coymans, althans: zoals ik haar zie. Dit schilderij van Franz Xaver Winterhalter (1824-1898) komt een heel eind in de buurt. Het is feitelijk een portret van Francisca Caroline de Braganca, prinses van Brazilië en infante van Portugal, de dochter van koning Peter I van Brazilië. Ik heb haar ietsje ouder gemaakt.

6.Zicht op het gouvernementsgebouw en Fort Amsterdam te Willemstad. Een moderne foto teruggeplaatst naar het verleden.

7. The Capture of Porto Bello (1838), olieverfschilderij door George Chambers (1803-1840). Het was het enige schilderij dat ik kon vinden waar het enorme fort aan de monding van de baai van Porto Bello op voorkomt. Het Engelse schip is 'verhollandst'.

Eva Roemaat: de Slag om Grolle

Eva Roemaat heeft in 2019 een prachtige (hoge resolutie) film gemaakt van de jaarlijkse herdenking van de slag om Grolle (1627) in Groenloo. Omdat er nauwelijks realistische schilderijen van soldaten in actie uit de 17e eeuw bestaan, heb ik toestemming gevraagd (en gekregen) om beelden uit haar film te mogen bewerken tot illustraties in de reeks 'Zonen van Jafeth'. Het resultaat mag er alleszins zijn.

Let op: onderstaande beelden zijn auteursrechtelijk beschermd.

over de Hollanders en de slavenhandel in de 17de eeuw.
over de Hollanders en de slavenhandel in de 17de eeuw.